Posts in Category: Půlnoční orloj

Vztažná soustava

Ve škole nás učili, že vztažná soustava je zvolená skupina těles, které jsou vzájemně v klidu, známém, nebo zadaném pohybu. Poloha a pohyb zkoumaných těles je určována právě k té sadě těles. Drzost. Z komplexnosti světa si vyjmeme pár předmětů a dovolujeme si tvrdit, že rozumíme co se mezi nimi přesně děje. Možná to není drzost, možná to potřebujeme mít jednoduchý, abychom mohli rozumně žít, abychom se mohli ubezpečovat, že rozumíme tomu co se děje a že dokážeme předvídat, co bude.


Vztažné soustavy jsou inerciální a neinerciální. Inerciální neboli setrvačná soustava je taková soustava, v níž platí středoškolské pohybové zákony. Neinerciální soustava se vzhledem k nějaké inerciální soustavě pohybuje se zrychlením. Čím větší zrychlení, tím větší trhliny trpí školská fyzika.
Nádherným příkladem kombinujícím oba typy vztažných soustav je vesmírná stanice a kosmonaut. Na stacionární dráze vznáší se tiše prostorem. Spolu s planetou uhání kolem Slunce a to celé ještě letí kolem středu galaxie. Celá galaxie se také někam řítí, ale to už jsme světelné roky daleko od tématu.
Stanice dává kosmonautovi ochranu a kosmonaut se o ní stará. Připojen pupeční šňůrou vznáší se volným prostorem kolem stanice. Moje šňůra se přetrhla. Ztratil jsem svou vztažnou soustavu. Vůči inerciálním soustavám těles mého života nabírám stále větší rychlost. Letím stále větší rychlostí, už letím rychleji než raketa. ONE TWO THREE!
 

Až potáhne mě k sobě Země, zazářím na tvé obloze jako meteorit. Tvá osobní padající hvězda, tvé tajné přání. Musíš si něco přát, lásko.

Kapitola 16 – Je všebecně známo,

že všude na světě je zakázáno věšet prádlo na balkóně a hrabat spadané listí.

Kapitola 1 - Půlnoční orloj

V bublinkách šampaňského, rozpustit trapnosti vnitřního dialogu. Mezitím svědomí nakrájet na prkénku, přihodit papriku, nezapomenout rajčata, navrch drcené pochyby a balkánský sýr. Naházet do mísy, prsty jemně promíchat a dát vychladit.
Srdce rozříznout na plátky a opéct na pánvi, ne na másle, ale na extra panenském olivovém oleji. Má barvu tvé kůže. Přivonět. Voníš nádherně. Na paroží vyletět na chvíli na oblohu a padat a padat. Růžové štěstí s rýhou uprostřed zapít přímo z lahve. Popovídat si s dlaždicemi, okřiknout neposedný koberec a hladit tě ve vlasech. Omámit se vůní tvého šampónu v černé lahvičce. Jít si lehnout, být jednou rukou v nebi. Zabloudit, najít tě, chodit sem a tam náhodně po cestě. Proměnit tě v hada.
Hlavně nelíbat na ústa.

Refrén:
Muchlárium
Odmontovat zrcadla
Svědomí nakrájet
Srdce opéct na pánvi
Z ložnice udělat si orloj (jen žádná není svatá)
Záchvaty svědomí utopit jako koťata
Následky máš, jaký si je uděláš
Čím víc žen jsem pomiloval, tím víc vím, že patřím k té jedné jediné.